In Geen categorie, Home

Op zaterdag 28 september 2019 om 20 uur bespelen Romuald Daems en Michel Goossens het orgel van de kapel van Keyhof (Stroobantsstraat 75 te Huldenberg). Werk van Beethoven, Brahms, Lemmens, Rheinberger, Stanford, Vierne.

April 2006. Zolang is het geleden dat we nog in Keyhof kwamen voor een orgelconcert. Lang dus, té lang geleden. Want het orgel van de kloosterkapel dat in 1890 door Stevens-Vermeersch werd gebouwd, heeft opvallende charmes. De mechanische tractuur is de opkomende pneumatische modetrend van die periode net voor gebleven. De intieme intonatie sluit aan bij de bijzondere sfeer van de kapel en de liturgische functie binnen het klooster. Alles klinkt ‘rond’ en versmeltend, terwijl elk register een duidelijke eigenheid heeft en nuance brengt in het geheel. Monumentale werken zijn hier minder op hun plaats, maar met 13 spelen verdeeld over twee klavieren en pedaal en een naar verhouding zeer ruim strijkerspalet biedt het instrument heel wat mogelijkheden en nodigt het vooral uit tot intiemere romantische literatuur. Romuald en Michel maken daar werk van! Bovendien zal orgelbouwer Jean-Pierre Draps, die het orgel in 1985 restaureerde, in aanloop naar het concert het orgel een onderhoud en generale stemming geven. Met dank aan de zusters Annonciaden die de zorg voor het instrument nog steeds opnemen.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

Laat ons een bericht. We antwoorden je zo snel mogelijk.

Start typing and press Enter to search