In Nieuwsbrieven

1 oktober 2021
We zijn later dan gewoonlijk met deze nieuwsbrief. Maar toch nog goed op tijd om te laten weten dat ook wij de coronastilstand achter ons laten en de orgeldraad weer oppikken. We doen dat met ons vertrouwde herfstconcert in de Kapel van Zavelenborre.

Zaterdag 6 november 2021 om 20.00 u.
Orgelconcert in de Kapel van Zavelenborre
Annelynn Ballieu, Michel Goossens en Wouter Verheyden

aan het orgel
Intermezzo met hommel door Michel Terlinck

Terwijl ook corona nog onzekerheid zaaide, leek het ons overmoedig om aan de sportieve en aanverwante zegeningen die september voor de druivenstreek in petto had nog een orgelconcert te willen toevoegen. Vandaar de sprong naar november. Met ook de hoop om dan zoveel mogelijk – met ook een glaasje achteraf – weer in gewone doen te komen.

Op het programma staan alvast een plezante “sortie” van Lefébure-Welly en de zesde sonate van Mendelssohn. Een streepje Bach kan niet ontbreken.

Hommelbouwer en -speler Michel Terlinck vult aan met een originele inbreng waarvoor hij wellicht zal putten uit het repertoire van zijn recente cd-opname.   

Naar orgelkringgewoonte is de toegang gratis.
Hartelijk welkom!

EEN FRONT VOOR HULDENBERG

Het zit er aan te komen: een front met (sprekende) pijpen voor het orgel van Huldenberg.
Als alles goed gaat, zal het ‘zwarte gat’ dat het hoofdwerk nu nog als aanblik biedt, binnenkort geen gat meer zijn.  
Orgelbouwer Jos Moors liet ons weten dat we konden beschikken over een heleboel materiaal dat kan passen in dat plan. Het is afkomstig van een elektropneumatisch unitorgel uit een kerk waarvoor hij een nieuw orgel bouwde.
Het front heeft twee torens die plaats bieden aan de grootste pijpen van een complete achtvoets prestant, met bijhorende elektropneumatische windladen.  Er is ook een zwelkast met elektropneumatische bediening.   
Een en ander is inmiddels vanuit Limburg naar de druivenstreek getransporteerd. Het is nu kijken hoe en wat kan aangepast worden in een opstelling die zowel functioneel als esthetisch zoveel mogelijk bijdraagt.

… EN MEER

Niet alles wat we van Jos Moors meekrijgen is te gebruiken in Huldenberg. Naast de prestant is er ook nog ander pijpwerk, waaronder een complete hobo. Ook de speeltafel van het unitorgel staat nog op ons te wachten. Die heeft contactbakken van hetzelfde type als toegepast in het orgel van Zavelenborre. Beide orgels komen trouwens uit het atelier van de firma Pels. De speeltafel van Zavelenborre doet inmiddels 74 jaar dienst en al zeker de laatste decennia (sinds het orgel van de Brusselse Guido de Brèskerk naar de kapel is overgebracht) vrij intensief. Het materiaal is dus zeer geschikt én zeer welkom om versleten onderdelen te vervangen. We spelen zelfs met de gedachte om het orgel te voorzien van een derde klavier, wat een meerwaarde zou zijn voor de studie van de symfonische literatuur.   
Bedankt Jos!

VERDERE ACTIVITEITEN

In augustus hebben we voor een eerste keer weer vergaderd met de bestuursploeg en we willen de oude regelmaat (elke 2de donderdag van de pare maanden) weer aanhouden.

Deze maand nog buigen we ons over de concertagenda 2022. We hopen dat we ons ritme van vier concerten jaarlijks weer ongestoord kunnen opnemen.

OOK GENOTEERD

Op onze vorige nieuwsbrief kregen we ondanks de karige inhoud fijne reacties. Het bijgaande kaartje werd geapprecieerd en ook al was de ledenbijdrage 2021 geschrapt, toch werd onze bankrekening beduidend aangevuld door leden die eraan hielden ons op die manier te steunen. Heel fijn. Dank! 

Orgelkring Vilvoorde heeft intussen ook zijn traditioneel geworden kerstconcert op de agenda gezet. Als alles goed gaat klinken er in de Grote Kerk op zaterdag 18 december weer ‘Kerstliederen op de tonen van het orgel’. Meer info op www.orgelkringvilvoorde.be.  

TOT SLOT

De volgende nieuwsbrief zal verschijnen in het voorjaar. Krijgt u hem liever per e-mail of per post? Laat het ons weten. Dank om de brief door te sturen aan mogelijke geïnteresseerden.
Vragen of reacties … contacteer ons gerust.

Muzikale groet!

Orgelkring Druivenstreek vzw
Stokkemstraat 31, 3090 Overijse
Tel: 02 687 77 23
rek. nr.  (IBAN) BE07 7341 5633 0966      

e-mail:  info@orgelkringdruivenstreek.be
website: www.orgelkringdruivenstreek.be

Recent Posts
Contact Us

Laat ons een bericht. We antwoorden je zo snel mogelijk.

Start typing and press Enter to search