In Nieuwsbrieven

DRIEËNVIJFTIGSTE  NIEUWSBRIEF  VAN  ORGELKRING DRUIVENSTREEK

Overijse, 1 september 2019

Beste lezer

September! Na een vakantie met zon op overschot zijn we er helemaal klaar voor.  Welkom op komende concerten!

Zaterdag 28 september om 20.00 u.
Orgelconcert in de Kapel van Keyhof
Stroobantsstraat 75, 3040 Huldenberg

Romuald Daems en Michel Goossens, orgel

April 2006. Zolang is het geleden dat we nog in Keyhof kwamen voor een orgelconcert. Lang dus, té lang geleden. Want het orgel van de kloosterkapel dat in 1890 door Stevens-Vermeersch werd gebouwd, heeft opvallende charmes. De mechanische tractuur is de opkomende pneumatische modetrend van die periode net voor gebleven. De intieme intonatie sluit aan bij de bijzondere sfeer van de kapel en de liturgische functie binnen het klooster. Alles klinkt ‘rond’ en versmeltend, terwijl elk register een duidelijke eigenheid heeft en nuance brengt in het geheel. Monumentale werken zijn hier minder op hun plaats, maar met 13 spelen verdeeld over twee klavieren en pedaal en een naar verhouding zeer ruim strijkerspalet biedt het instrument heel wat mogelijkheden en nodigt het vooral uit tot intiemere romantische literatuur. Romuald en Michel maken daar werk van! Bovendien zal orgelbouwer Jean-Pierre Draps, die het orgel in 1985 restaureerde, in aanloop naar het concert het orgel een onderhoud en generale stemming geven. Met dank aan de zusters Annonciaden die de zorg voor het instrument nog steeds opnemen.

Zaterdag 2 november om 20.00 u.
Orgelconcert in de Kapel van Zavelenborre
Frans Verbeekstraat 158 B, 3090 Overijse

Annelynn Ballieu en Michel Goossens, orgel
Piano-intermezzo door Veronique Rubens

Voor ons herfstconcert keren we terug naar Zavelenborre. Annelynn en Michel zetten alvast Guilmant en Vierne op het programma. Maar ook de (vroeg-)barok komt zeker aan bod.

Ter afwisseling laat pianiste Veronique Rubens ons genieten van de klanken uit de vleugelpiano. En om af te ronden biedt de kapel al het nodige om uitgebreid te klinken op ons 26ste orgelkringjaar.

Het is ondertussen wel geweten: al onze concerten zijn gratis. Hartelijk welkom!

CONCERTAGENDA 2020

Onze planning voor 2020 is rond:

Zaterdag 14 maart om 20.00 u., Sint-Niklaaskerk Ottenburg
Zaterdag 13 juni om 20.00 u., Sint-Jan Evangelistkerk Tervuren
Zaterdag 19 september om 20.00 u., Kerk van O.L.Vrouw Huldenberg
Zaterdag 7 november om 20.00 u., Kapel van Zavelenborre

ORGELS IN PROGRESS 

Goed nieuws voor het Loretorgel van Neerijse

De oorzaak van de abnormale ontregeling van het bovenklavier tijdens de stookperiode is wellicht gevonden in de gebrekkige verbinding van wellenbord en windlade. Orgelbouwer Jos Moors heeft dat alvast kunnen verbeteren zodat we de volgende winter met hoopvolle nieuwsgierigheid tegemoet zien. Tevens is gepland om de bijspraak op dat klavier (noten die ongevraagd een beetje meeklinken en daardoor de klank verknoeien) te verhelpen. Ook zal de intonatie van de bourdon 16 op het hoofdwerk worden herzien, rekening houdend met de krap berekende cancellen van de windlade.

In Zavelenborre

hebben we sinds vorige brief nog wat noodzakelijke aanpassingen en herstellingen uitgevoerd aan de elektrische tractuur. Een paar lekken aan de blaasbalg van het hoofdwerk zijn ook gedicht. Na de doortocht van Fluxys is het orgel ook toe aan een grondig onderhoud en generale stemming. Het staat op ons lijstje.

In Huldenberg

hebben we doorspraakproblemen in de kegelladen van zowel hoofdwerk als reciet verholpen. Een moeizame, door vastgeroeste vijzen bemoeilijkte klus waarvan het succes nog niet volmaakt is: toen alles weer gemonteerd was, bleek er in één register (salicionaal 8) toch nog iets te neuriën. We herbeginnen tot wanneer het helemaal goed is!

UITNODIGING ALGEMENE VERGADERING

Alle leden van vzw Orgelkring Druivenstreek zijn van harte welkom op de jaarlijkse algemene vergadering. Deze vindt plaats op donderdag 13 februari 2020 om 20.30 u. op het adres van de  zetel: Stokkemstraat 31, 3090 Overijse.

Met op de agenda: overzicht voorbije werkjaar, planning, financieel verslag. 

OOK GENOTEERD 

In het kader van Open Monumentendag – zondag 8 september –  vatte Tervuren het plan op om de buitengrenzen van de gemeente te verkennen. Daarin past ook de Maria-Magdalenakerk van Eizer (Eizer maakt deel uit van Overijse én Tervuren). Ons werd gevraagd om de rondleidingen van een streepje orgelmuziek te voorzien. We doen dat met plezier, op het orgel dat we ruim 20 jaar geleden eigenhandig herstelden.
Michel Goossens zal voor de bespelingen instaan. Om het uur van 14 tot 17 u. is een rondleiding voorzien die telkens met een bespeling wordt besloten.

Tervuren bruist. Dat hadden we in het verleden al ervaren. Daarom consulteerden we bij de planning van ons vorige concert ook de evenementendienst van de gemeente. Het kon niet verhinderen dat we (alweer) in de kermis belandden. Met de gekende gevolgen voor de  bereikbaarheid van de kerk, parkeermogelijkheden, omgevingsgeluid … Uiteindelijk viel alles nog goed mee en het werd een zeer gesmaakt en goed bevolkt concert, dat nadien uitliep op heel wat belangstelling bij het orgel op het doksaal. Toch vrezen we dat er mensen onverrichterzake aan de poorten van Tervuren hebben gestaan. Dat spijt ons zeer en we doen er alles aan om zulke situaties te vermijden. Voor 2020 hebben we getracht dé geschikte, nog ‘vrije’ zaterdag te pinnen – het ‘gat in de markt’ zeg maar. Omdat de kermis dit jaar een week eerder valt!

In Vilvoorde is de langverwachte restauratie van het orgel van de Troostbasiliek een feit.
Eerst was er de restauratie van het kerkgebouw in verschillende fases. Daarin was het terugplaatsen van de orgelkast op haar oorspronkelijke plaats al opgenomen, na de ontmanteling van het romantische orgel met twee klavieren en pedaal  (pneumatische tractuur) dat in de kast was ondergebracht door firma Stevens.
(In dat verhaal vervulde  ons Verschuerenorgel – dat thans dienst doet in Sint-Joris-Weert – in de periode 2003-2007 een interimfunctie.)

Nu is ook het orgel zelf afgewerkt. In overeenstemming met het oorspronkelijke instrument van Joannes Baptista  Marcquet (van 1633!) is met de restauratie teruggekeerd naar een éénmanualig barokinstrument. Het kreeg ook een aangehangen pedaal van 27 tonen.  Het werk werd uitgevoerd door orgelbouwer Jan Lapon en het resultaat is begeesterend.

Op zaterdag 12 oktober om 20.00 u. wordt deze bijzondere aanwinst feestelijk ingespeeld door de organisten van de basiliek en de huisorganisten van Orgelkring Vilvoorde.

Orgelkring Vilvoorde heeft ook zijn traditioneel geworden kerstconcert “Vilvoorde zingt kerstliederen op de tonen van het orgel” op de agenda staan: zaterdag 21 december om 20.00u.

Meer info op www.orgelkringvilvoorde.be 

De muziekacademies gaan in september weer van start. Ook de orgelklassen staan open  voor speellustigen van 6 tot 90 jaar. Sterk aanbevolen!

TOT SLOT

De volgende nieuwsbrief zal verschijnen in het voorjaar. Krijgt u hem liever per e-mail of per post? Laat het ons weten. Dank om hem door te sturen aan mogelijke geïnteresseerden.

Vragen of reacties, helpende handen … contacteer ons gerust.

Muzikale groet!

Orgelkring Druivenstreek vzw
Stokkemstraat 31, 3090 Overijse
Tel: 02 687 77 23

rek. nr.  (IBAN) BE07 7341 5633 0966

e-mail:  info@orgelkringdruivenstreek.be
website: www.orgelkringdruivenstreek.be

Recent Posts
Contact Us

Laat ons een bericht. We antwoorden je zo snel mogelijk.

Start typing and press Enter to search