In Home, Nieuwsbrieven
Beste lezer 
Met deze brief, en met concerten in Ottenburg en Tervuren stappen we resoluut ons vierde decennium in.     

Zaterdag 20 april 2024 om 20.00 u.
Orgelconcert in de Sint-Niklaaskerk te Ottenburg
Kerkstraat 1, 3040 Huldenberg
Annelynn Ballieu, Michel Goossens en Johan Huvenne
bespelen het gerestaureerde Smetsorgel
met werk van  J.S. Bach, G. Muffat, J.L. Krebs e.a.
 
Vorig jaar kwamen we in Tombeek. Nu is het de beurt aan Ottenburg.
Beide instrumenten worden toegeschreven aan de familie Smets. Allebei hebben ze één manuaal en qua omvang en stijl zijn ze vergelijkbaar. Toch hebben ze elk hun eigen karakter en charme. Worden de speelmogelijkheden in Tombeek iets ruimer dankzij het aangehangen pedaal, Ottenburg heeft dan weer een paar registers meer. Maakt de gelijkzwevende stemming van Tombeek alle toonaarden universeler bereikbaar, zo geeft de typisch barokke temperering in Ottenburg een eigen karakter aan elke toonaard.
Kortom: we willen geen van beide missen en zetten ze afwisselend op de agenda. Welkom dus in Ottenburg! We zorgen voor een programma dat het orgel laat schitteren.
Johan Huvenne, organist van de kerk, brengt bovendien zijn klavecimbel mee voor een al eerder beproefde en gesmaakte afwisseling. 
Voeg daaraan toe de hartelijke ontvangst die we van de kerkraad gewoon zijn en iedereen weet: het wordt mooi én gezellig. Men zegge het voort!

Zaterdag 15 juni 2024 om 20.00 u.
Orgelconcert in de Sint-Janskerk te Tervuren
Kerkstraat 1, 3080 Tervuren
Annelynn Ballieu, Michel Goossens en Véronique Rubens
spelen werk van D. Buxtehude, J.S. Bach e.a. 
 
Het orgel van Tervuren (Jos Moors, 2004) leidt ons andermaal naar het repertoire van de barok. Maar met twee klavieren en pedaal kunnen we hier denken aan het grotere werk.  
Zoals bijvoorbeeld Bachs monumentale Passacaglia in c, BWV 582. Wat niet betekent dat we de hele tijd ‘vol op het orgel’ gaan – al hoef je bij ons niets negatiefs in die uitdrukking te horen.
 
We hebben ook al meer ingetogen werk op de pupiter staan: de koraalbewerking ‘An Wasserflüssen Balylon’, BWV 653 is wellicht de meest melancholische van de ’18 Leipziger Choräle’. Ook bij Buxtehude vinden we de typische contrasten waar het orgel toe uitnodigt. 
Zoals bij al onze concerten is de toegang vrij. Hartelijk welkom!
 
CONCERTKALENDER 2024
 
Ook de concerten in het najaar liggen vast. Ziehier alles op een rij:
zaterdag 20 april om 20 u. in de Sint-Niklaaskerk Ottenburg;
zaterdag 15 juni om 20 u. in de Sint-Jan Evangelistkerk Tervuren;
zaterdag 21 september om 20 u. in de kerk van O.L. Vrouw te Huldenberg;
zaterdag 2 november om 20 u. in de Kapel van Zavelenborre.
 
LIDMAATSCHAP 2024
 
In de eerste nieuwsbrief van het jaar hoort ook de uitnodiging tot (hernieuwing van) lidmaatschap. Verschillende leden deden dat al spontaan.
Ook voor wie zich naar aanleiding van de recente concerten lid maakte, beschouwen wij het lidgeld als geregeld voor 2024.
Je wordt lid of je bevestigt je lidmaatschap door storting op
rek. nr. (IBAN) BE07 7341 5633 0966 van Orgelkring Druivenstreek
van 8 euro (lid), 12 euro (steunend lid). Vanaf 25 euro  ben je erelid. 
Die bedragen zijn al 30 jaar ongewijzigd. We hebben graag veel leden. Dat maakt ons immers tot vereniging. Dank!
 
ALGEMENE VERGADERING EN BESTUUR
 
De Algemene Vergadering van onze vzw ging door op donderdag 8 februari 2024. Het verslag staat te lezen op de website, evenals de aangepaste statuten die tijdens deze vergadering werden goedgekeurd. Die aanpassing is een wettelijke verplichting die we ietwat laattijdig zijn nagekomen. Ze was minimaal en betrof vooral terminologie.
Het bestuur (voorheen heette dat ‘raad van bestuur’) vergadert elke tweede donderdag van de pare maanden. Het werd in zijn functie bevestigd en is samengesteld uit
Christian Bassem, Marc Clemeur, Greet Denayer (penningmeester), Michel Goossens (voorzitter, secretaris). Daarnaast nemen ook raadgevers deel aan de vergadering. Zo kunnen we op Annelynn Ballieu rekenen als vaste raadgever.  
De vergadering van februari is de Algemene Vergadering. Alle leden zijn daarop uitgenodigd.  
 
NIEUWSBRIEF PER POST OF VIA E-MAIL

Hoewel e-mail intussen het meest gebruikelijke is, verzenden we nog steeds enkele tientallen nieuwsbrieven per post. We blijven dat met plezier doen voor wie dat liever heeft. Alvast deze nieuwsbrief heeft een bijzonder tintje. Uit de nalatenschap van een onzer leden ontvingen we een uitgebreide postzegelverzameling waarvan we dankbaar gebruik maken. In België kan dat. 59 Belgische frank is momenteel het tarief voor een gewone brief.
Ontvang je de nieuwsbrief per e-mail en wil je toch graag (eenmalig) een brief met nostalgische frankering in de bus? Laat gerust weten!

KORT GENOTEERD

 
30 jaar Orgelkring Druivenstreek is mooi geweest. De belangstelling, de fijne reacties, een tiental nieuwe leden, de ontmoetingen en fijne babbels achteraf, het geeft ons de sporen om op de ingeslagen weg verder te werken.
 
De orgelklas van APKO is goed bezig. Met zes leerlingen, waarvan de jongste 10 en de oudste 80 is, wordt bewezen dat orgelspelen iets is voor elke leeftijd. En ja, er wordt gestudeerd! Zaterdag 2 maart is er een eerste concert. Ook op zaterdag 29 juni wordt er geconcerteerd om het schooljaar feestelijk af te sluiten. Telkens om 14 u. in de Kapel van Zavelenborre. Leraar Philippe Beullens gaat daarbij ook zelf aan de klavieren zitten en sluit telkens af met een ‘show-stuk’. Iedereen welkom!
 
Orgelkring Vilvoorde concerteert op zondag 30 juni om 17 u. op het Davidtorgel van de Sint-Antoniuskerk te Houtem.  
Op zaterdag 13, zondag 14, zaterdag 20, zondag 21 en maandag 22 april, telkens van 16 u. tot 17 u. verzorgt de orgelkring bespelingen van het Goynautorgel in de Troostkerk, ter gelegenheid van Troostkermis.
Meer info op www.orgelkringvilvoorde.be
 
Johan Deblieck leverde in 1998 het positieforgeltje voor de Sint-Antoniuskerk te Loonbeek. Met de volledige inhoud van onze spaarpot en het opzetten van een speciale crowdfunding via de koning Boudewijnstichting konden we de kerkraad overtuigen om die stap te zetten. Het werk van Johan wordt inmiddels internationaal geapprecieerd. Het stond al te lezen in onze vorige nieuwsbrief, maar nu het ook in ongeveer alle kranten heeft gestaan, melden we het met veel plezier ook nog eens: hij bouwt nu ook het nieuwe positief voor de Notre-Dame van Parijs.
Intussen zijn we blij zo’n instrument te hebben, gewoon in de buurt, in dat ook al bijzondere kerkje van Loonbeek!
 
TOT SLOT
 
De volgende nieuwsbrief zal verschijnen in het voorjaar. Krijgt u hem liever per e-mail of per post? Laat het ons weten. Dank om de brief door te sturen aan mogelijke geïnteresseerden.
Vragen of reacties … contacteer ons gerust.
 
Muzikale groet!
 
Orgelkring Druivenstreek vzw
Stokkemstraat 31, 3090 Overijse
Tel: 02 687 77 23
 
rek. nr.  (IBAN) BE07 7341 5633 0966          
e-mail:  info@orgelkringdruivenstreek.be
website: www.orgelkringdruivenstreek.be
   

Recent Posts

Start typing and press Enter to search